Mede mogelijk gemaakt; inrichting Museum Nieuwpoort

maquette terugplaatsen

In de serie “Mede mogelijk gemaakt” interviewen we vrijwilligers en professionals die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het nieuwe Museum Nieuwpoort. In dit interview spreken we met Jurjen Hamwijk van Flink Realisatie. Hij is samen met Mark en Sunny verantwoordelijk voor de inrichting van het museum.

Je bedrijf is gespecialiseerd in het maken van museale projecten, kun je dit uitleggen? 

We zijn een aannemer op het gebied van museuminrichting. We richten ons voornamelijk op musea en bezoekerscentra. We leveren totale projecten op. We bouwen het frame maar ook de audiovisuele kant. Zo hebben we voor het museum verschillende delen voor de expositie gebouwd en de audiovisuele techniek verzorgd.

Wat is je achtergrond? 

Ik heb een opleiding als werktuigbouwkundige. Daarnaast heb ik een specialisatie in audiovisuele projecten. Ik heb veel ervaring opgedaan in het realiseren van winkelinrichtingen. Op het bouwen van zo’n winkelinrichting zit altijd heel veel tijdsdruk. We moesten dus zoveel mogelijk prefab gaan bouwen. Dit ben ik uiteindelijk gaan vertalen naar de museumwereld. Museale projecten leveren, zoals wij dat doen, is echt uniek. Zo werk ik regelmatig met Sunny en Mark samen aan nieuwe projecten.

Waar ben je op dit moment mee bezig voor Museum Nieuwpoort? 

We hadden eigenlijk al bijna klaar moeten zijn. Alle stukken zijn geplaatst, maar we hadden wat printwerk voor de panelen wat niet mooi is geworden. Dit moet nogmaals gemaakt worden. Verder hebben we wat videobeelden die nog gemaakt en getest moeten worden in het museum.

Hoe ben je aan de slag gegaan met dit project? 

Mark en Sunny beginnen met een eerste concept. Dit wordt vrij snel bij mij neergelegd zodat ik kan kijken welke mogelijkheden ik zie. Hier wordt vervolgens een schets van gemaakt. Vervolgens kan ik daar een prijs aan hangen en laten we het zien aan de opdrachtgever. Zo bouwen we stuk voor stuk het concept steeds verder uit. Door meteen vanaf het begin met elkaar samen te werken kun je heel efficiënt werken. Hierdoor blijft het project en de kosten in balans. Tijdens zo’n traject bedenk je samen hoe het moet worden. Hoe kunnen we in iedere ruimte iets doen om het extra interessant te maken? Het is nu vooral ook mooi om te zien hoe het printwerk erbij komt. Zo zie je hoe alle elementen bij elkaar komen en echt gaan leven.

Soms kan het lastig zijn om erachter te komen wat een organisatie echt wil. Dat is best een bijzondere dynamiek met belangen en ideeën en het is mooi dat alle expertises bij elkaar komen en dat het voor iedereen klopt. Het is daarin heel prettig samenwerken met Mark en Sunny.

Wat was de grootste uitdaging? 

Het Stadhuis is een oud pand en dat brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. Zo was de projectie op de maquette een uitdaging. Door het lage plafond is het heel moeilijk om de projectie goed zichtbaar te maken. Verder zijn de ruimtes in het Stadhuis vrij klein. Hierdoor moet je extra creatief omgaan met de ruimte die je hebt.

kale ombouw