Eropuit

Eropuit

Download de kaart en ontdek de linie van Muiden tot Woudrichem

Of je nu het liefst slentert door een oud vestingstadje, op de fiets het Groene Hart wil ontdekken of je wil verdiepen in de forten en schansen, de Oude Hollandse Waterlinie heeft je veel te bieden. 

Wat precies allemaal, dat vind je op de kaart Er op Uit in de Oude Hollandse Waterlinie. Boordevol informatie over vestingsteden, forten en schansen, maar ook over leuke toeristische arrangementen en routes. 

Bekijk de digitale bladerversie (PDF)

Wandelen in de parel van de waterlinie, Nieuwpoort

Nieuwpoort en Schoonhoven aan de overkant konden samen de Lek en dus de toegang tot Holland met hun geschut beheersen. Beide plaatsen kregen daarom binnen de Hollandse Waterlinie een belangrijke verdedigingsfunctie en werden tot vestingstad omgebouwd. Tijdens de Franse inval in 1672 werd dit gedeelte van de Lek verdedigd door oorlogsschepen.

Ook de toegangswegen en rivierdijken moesten vanuit de vestingen bewaakt worden. Vanwege de strategische ligging aan de Lek werd na 1672 besloten het stadje beter te verdedigen. Nieuwpoort kreeg een hoge omwalling met zes bastions, een brede gracht met aan de oostkant een beer en een toegangspoort aan de zuidkant.
De nieuwe vesting moest de doorgang over de zuidelijke Lekdijk beheersen. Samen met Schoon­hoven aan de andere kant van de Lek grendelde het de rivier en de dijken af voor vijandige land- en vaarbewegingen.
Om het omliggende gebied gecontroleerd te kunnen laten inunderen werd een inlaatsluis ge­bouwd voor water uit de Lek. De sluis is aange­legd onder het stadhuis, zodat personen die tegen inundatie waren geen sabotage konden plegen…

Het waterlinieommetje van 4 km is hier te vinden.

Twin Cities wandelroute

Deze 7 km lange wandelroute verbindt de vestingsteden Nieuwpoort en Schoonhoven met elkaar. Tijdens het Rampjaar in 1672 vormden deze Twin Cities aan weerszijden van de Lek de verdediging tegen de Fransen, die door wilde stoten naar het Westen. Ondanks tegenstand van de boerenbevolking werd de Lopikerwaard en een deel van de Alblasserwaard onder water gezet. Om de rivier ondoordringbaar te maken werden er bij Langerak 400 bomen in de Lek geheid.

Download hier de route.

Twin Cities fietsroute west

De Twin Cities westelijke fietsroute van 18 km verbindt de oude vestingsteden Nieuwpoort en Schoonhoven met een tocht langs de rivier de Lek. De fietstocht kan gekoppeld worden aan de Twin Cities wandelroute, waarbij de geschiedenis van beide prachtige stadjes, uitgebreid met mooie verhalen, ruim aan bod komt.

Download hier de route.

Twin Cities fietsroute oost

De Twin Cities oostelijke fietsroute van 25 km verbindt de oude vestingsteden Nieuwpoort en Schoonhoven met een tocht langs de rivier de Lek. Het pontje van Ameide vaart van april tot oktober en brengt de fietsers en wandelaars naar de overkant. De fietstocht kan gekoppeld worden aan de Twin Cities wandelroute, waarbij de geschiedenis van beide prachtige stadjes, uitgebreid met mooie verhalen, ruim aan bod komt of aan de westelijke fietsroute.
Voor actuele info over vaartijden van het voet- en fietsveer Ameide – Lopik vv: klik hier.

Download hier de route.

Lange Afstand Waterlinie Fietsroute

Van Gorinchem tot Schoonhoven, deel 1
Houd je van lange afstanden fietsen, dan is de 120 km lange afstand waterlinie fietsroute vast iets voor jou. Deze route start in Gorinchem, één van de best bewaard gebleven vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie met een belangrijke strategische functie.
Samen met het kleine vestingstadje Woudrichem verdedigden zij de rivier tegen vijandelijke troepen, die via het water of via de hoger gelegen oeverwallen Holland zouden kunnen binnenvallen. Ze kregen hierdoor de bijnaam van Twin Cities. Net zoals het authentieke vestingstadje Nieuwpoort en het zilverstadje Schoonhoven. Zowel in Nieuwpoort als in Schoonhoven kunt u heerlijk overnachten en eten om aan te sterken voor de tweede etappe.
De overige drie etappes zijn hier te vinden.

Download hier deel 1 van de route.