Licht op de Linie

Historische Modeshow

Vestingwandeling en historische modeshow

In september wordt in Nieuwpoort het licht op de Oude Hollandse Waterlinie gezet. Letterlijk gebeurt dit op 1, 2, 3 en op 8, 9, 10 september tussen even na 20:00 uur en 22:30 uur. Dan worden het stadhuis met inlaatsluis, bomenrijen op vestingwallen, het Arsenaal, de ‘beer met monniken’ en gevels van enkele bijzondere oude panden en kerken aangelicht.
Verder is er een historische modeshow, vestingwandelingen in de schemer en vaart een voetveer tussen Nieuwpoort en Schoonhoven.

Basisschoolkinderen maken voor deze Licht op de Linie fraaie kroonluchters van plastic flessen. Deze komen te hangen boven de Binnen- en Buitenhaven. De kroonluchters verwijzen naar de pracht en praal van de Gouden Eeuw, de eeuw waarin de waterlinie als verdedigingslinie geschiedenis schreef.
In 2022 is het 350 jaar geleden dat in het Rampjaar deze militaire verdedigingslinie van water tussen Muiden en Woudrichem voor het eerst én succesvol in werking is gesteld. Tot aan die herdenking over zeven jaar gaat Stichting Groene Hart ieder jaar in één of meerdere vestingsteden het Licht op de Linie zetten. De eerste keer gebeurt dat in Nieuwpoort, het kleinste vestingstadje van de Oude Hollandse Waterlinie en in het tegenovergelegen Schoonhoven.


Programma

De Oude Hollandse Waterlinie dateert uit de Gouden Eeuw. Hoe gingen mensen gekleed in die tijd? Dat vertelt Yvonne Metaal van Stichting Krimpen 950 op 1 september. Kijk voor foto’s van de modeshow op onze Facebookpagina.

  • Op 1, 2 en 3 september en op 8, 9 en 10 september worden de hierboven genoemde markante linielocaties in Nieuwpoort aangelicht, evenals enkele kerken en andere panden met een verhaal. Het aanlichten is een coproductie van Stichting Vestingstad Nieuwpoort, Bakker Electro, Van Leeuwen Technische Ondersteuning en Kees van ’t Hof audioproducties.

Op de zaterdagavonden 3 en 10 september, om 19:45 uur resp. 19:30 uur, organiseren gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort een wandeling in de schemer. Deze gaan over de vestingwallen en door het centrum. Bij terugkeer is het hier feeëriek verlicht.

Op genoemde twee zaterdagen en op 17 en 24 september vaart van 12:00 – 17:00 uur het voetveer Af en Toe van Ammerstol heen en weer tussen Nieuwpoort en Schoonhoven, de tweeling-vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie aan de overkant van de Lek.

Meer informatie over het. programma en Licht op de Linie is te vinden op www.ontdekdewaterlinie.nl/Prinsenmaand2016