Waterliniefestival

Waterliniefestival 2017

Evenementgegevens


Licht op de Linie

Nieuwpoort is een van de 13 kernen in de gemeente Molenwaard. Door de hele gemeente heen wordt ingehaakt op het landelijke thema van Open Monumentendag: Boeren, burgers en buitenlui. Ook is dit het thema van het jaarlijkse Waterliniefestival in het Groene Hart. Reden om dit jaar opnieuw in Nieuwpoort het Licht op de Linie te organiseren en daarmee de betekenis van de Oude Hollandse Waterlinie voor boeren, burgers en buitenlui te benadrukken.

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Tot dat jaar wil Nieuwpoort onderdelen van deze militaire verdedigingslinie uit de Gouden Eeuw letterlijk en guurlijk in de schijnwerpers zetten. Zij helpt zo mee om deze linie als geheel zichtbaarder en aantrekkelijker te maken voor de inwoners van en bezoekers aan het Groene Hart en Nieuwpoort in het bijzonder.

Met Licht op de Linie zet deze kleinste vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie, tussen 7 en 17 september, het licht op zo’n 15 markante locaties uit de 17e eeuw. De meesten hebben een relatie met deze linie, die in 1672 is ingezet om de Franse troepen te kunnen verslaan. Vanaf 7 september is voortaan ook ’s avonds onder Museum Het Stadhuis de inundatiesluis ver- licht. Er zijn schemerwandelingen, verschillende muzikale optredens en het struinwandelpad bij de Veersedijk wordt o cieel in gebruik genomen. Het jaar rond gaan diverse waterlinieroutes en audiotours door Nieuwpoort en zijn ter plaatse mogelijkheden gezellig te eten, te drinken en te overnachten.

Download hier het volledige programma als PDF.

Audiotours Oude Hollandse Waterlinie

Boerenzoon Adriaan Claasz en boodschapper Henrick van Wegen doorkruisen in het rampjaar 1672 het gebied langs de Oude Hollandse Waterlinie, van Ameide tot Nieuwkoop. Allebei zijn ze op zoek naar prins Willem III, op wie alle Hollanders hun laatste hoop hebben gevestigd. De Fransen hebben bijna heel de Republiek onder de voet gelopen. Nu is Holland aan de beurt…

Adriaan verlaat huis en haard om zich als soldaat aan te sluiten bij het Staatse leger onder leiding van zijn grote held: prins Willem III. Maar het zit hem niet mee. Op boeren heeft het leger het niet begrepen, en iedereen in rep en roer: tegen het geweldige leger van de Fransen kan de Republiek niets beginnen. Elke dag komt de vijand dichter bij het hart van de natie. Als ook Holland valt, is alles verloren.

Koortsachtig gooit Den Haag het laatste redmiddel in de strijd: water. Zal het lukken om op tijd de polders vol te laten stromen? Of hebben de regenten het volk inderdaad allang verraden, zoals boze tongen beweren? Kan alleen de prins het land nog redden? En zal de wens van Adriaan nog vervuld worden?

Henrick krijgt een gevaarlijke opdracht van prins Willem III: een laatste inspectieronde langs de voorzijde van de volstromende polders en de cruciale legerpost bij Woerdense Verlaat. Terwijl de Fransen elk moment dichterbij komen. Kan Henrick zijn opdracht nog volbrengen? En welke rol speelt Gouda in het veel te traag stijgende waterpeil?

Alle Waterlinie Luister Verhalen die te beluisteren zijn tijdens de Audiotour van Adriaan:

1. Ameide, Rampjaar 1672
2. Nieuwpoort, Rampjaar 1672
3. Schoonhoven, Rampjaar 1672
4. Koeneschans, Rampjaar 1672
5. Haastrecht, Rampjaar 1672
6. Goejanverwelle, Rampjaar 1672
7. Gouda, Adriaan, Rampjaar 1672

Wil je op stap, doe dan De Waterlinie Luister Route van Adriaan, volg hetzelfde traject als Adriaan in 1672. Je komt langs liniepunten, luisterverhalen en activiteiten.

Een folder is verkrijgbaar bij Museum Het Stadhuis.