Speelgoed uit vroeger tijden

Speelgoed uit vroeger tijden

Evenementgegevens

Dit evenement eindigde op 28 oktober 2017


Vanaf 1 juli kunt u in Museum Het Stadhuis in Nieuwpoort de tentoonstelling “Speelgoed uit vroegere tijden” bezoeken. Er wordt een beeld geschetst van het speelgoed door de jaren heen. Van het buiten spelen in de zomermaanden met hoepel, tol of step, tot spelletjes doen met het hele gezin op een koude winteravond.

Er wordt speelgoed getoond vanaf eind 19e eeuw. Vanaf deze tijd speelden kinderen meestal buiten met zelfgemaakt speelgoed, zoals een spel van varkensbotjes, “kooten” genaamd, of er werd gespeeld met luciferdoosjes, de knopendoos of pijl en boog.

In de veertiger en vijftiger jaren was er vaak geen geld voor speelgoed en werd er ook zelf iets gemaakt, zoals een rubberen (stuiter) bal, samengesteld  van een prop papier en een oude fietsband. Als er wel eens speelgoed cadeau werd gedaan, zoals meccano, autootjes van matchbox of een pop, dan was dit na verloop van tijd tot op de draad versleten door het vele gebruik.

Ook in het  recentere verleden, de jaren 60 t/m 90 van de vorige eeuw, werd er nog veelvuldig buiten gespeeld. Voor binnen was er ministeck, playmobil, lego en spellen, zoals monopoly en mens erger je niet. Wat in de huidige tijd ook nog wel in trek is, naast de mobiele telefoon en spelletjes op de computer of I-pad

Jonge bezoekers kunnen, naast het bekijken van al het verzamelde speelgoed, zelf ook komen spelen en de wat oudere jeugd is van harte welkom om een quiz te maken met behulp van de multitouch-tafel. Voor volwassenen en ouderen zal het een wereld van herkenning zijn! We zien u graag in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53, Nieuwpoort.

 

De tentoonstelling is geopend van 1 juli t/m 31 oktober 2017, donderdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.