Open Monumentendag 10-9-2022

vlag open monumentendag

Evenementgegevens


9 en 10 september organiseren de gezamenlijke historische verenigingen in Molenlanden de Open Monumenten (Klassen-) dag.
We zijn blij te kunnen melden dat weer veel scholen en monumentenhouders meedoen. Het thema van die dag is duurzaamheid. In Molenlanden is dat vanuit meerdere kanten te beleven:

#            Van vroeger naar nu (leren van het verleden)
#            Duurzaamheid  (uit noodzaak)
#            Duurzaamheid (uit ideologie)

De Klassendag is op 9 september. Hieraan doen in totaal 396 leerlingen van de scholen uit de Gemeente Molenlanden aan mee.
Op 10 september van 10-16 uur kunnen bezoekers van dichtbij, maar ook van heinde en verre onze monumenten komen bekijken. Hierbij zijn enkele monumenten die alleen op deze dag opengesteld worden voor publiek, zoals het Waardhuis en het Kasteeltje van Schelluinen. Voor deze monumenten moet gereserveerd worden via de website www.hcmolenlanden.nl .
Veel monumenten zijn gratis te bezoeken of doen die dag iets extra’s voor hun bezoekers. In Museum Nieuwpoort krijgt u bij aankoop van uw entreebiljet een bon voor een kopje koffie met gebak bij Stadsboerderij Vredebest.
De boerderij van Huib van ’t Hoog (Gelkenes 58) doet dit jaar voor het eerst mee. Deze boerderij wordt op duurzame wijze gerenoveerd.
U kunt een kijkje nemen op de moestuinen aan de singels. Enkele tuiniers zullen uitleg geven over de door hun gekweekte zaden, plantjes en groenten. Nog een manier om duurzaam om te gaan met de grondstoffen die de aarde ons geeft.

Voor een overzicht van de monumenten en hun activiteiten, verwijzen wij naar de site www.openmonumentendag.nl Door de plaats in te typen krijgt u het aanbod van geopende monumenten te zien. Bij de monumenten staat vermeld welk aanvullende activiteiten u kunt verwachten. Voor Sommige Monumenten moet gereserveerd worden.

Let op: de vlag van Open Monumentendag is met ingang van dit jaar vernieuwd: je herkent de monumenten aan de blauwe vlag!