15 November 2018, Lezing Maarten van Rossum

15 November 2018, Lezing Maarten van Rossum

De plundertochten van Maarten van Rossum door Holland en het Sticht

Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol? Welke buit viel er te halen in Nieuwpoort voor de Geldersen? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

Van harte welkom op donderdag 15 November om 20.00uur in het Stadhuis te Nieuwpoort. Toegang is gratis.

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”

De beruchtste veldheer van de zestiende eeuw was Maarten van Rossum (ca. 1490-1555):“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum duikt voor het eerst in de bronnen op anno 1516: hij neemt dan deel aan een aanval op Nieuwpoort

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennia lang hield Maarten van Rossum in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Die dreigingen kwamen in het jaar 1516 dichtbij voor de inwoners van zestiende-eeuws Nieuwpoort. Ook in de jaren die volgden bleef de regio niet buiten schot.