Excursie Sint-Janskerk Gouda 21 september 2018

Op vrijdagmiddag 21 september 2018 konden we een blik werpen in een heel mooi en bijzonder gebouw, de Sint-Janskerk in Gouda. Daar wachtten onze twee gidsen, Jan van der Zwart en Maurits Tompot, ons op in de imponerende kerkruimte. Aan de hand van de maquette van het 123 meter lange kerkgebouw begon de rondleiding.

In het koor liet Jan ons een romantisch Frans orgelwerk horen. Daarbij was er ook aandacht voor de techniek en de klankmogelijkheden van het koororgel.

In het koor begon de uitleg over de 72 beroemde gebrandschilderde ramen van Crabeth, de zogenaamde ‘Goudse glazen’,  welke ons een ‘bijbels stripverhaal’ vertelden.

De tocht voerde verder langs het oude kabinetorgel. Ook hier weer uitleg en een korte demonstratie.

Op weg naar het hoofdorgel kwamen we langs een schilderij van het oude interieur van de kerk. We zagen daar o.a. hoe een helpersknecht een graf delft, midden in de kerk.

De afsluiting van deze excursie was een bezoek aan het waardevolle Moreau hoofdorgel van 1736.

De Historische Kring Nieuwpoort wil graag veel meer van de ons omringende prachtige cultuur aan de HKN-leden en belangstellenden laten zien.

Kees van der Zwart